Skip to content

Iskolánk története

Balatonföldváron a zeneoktatás 1980 őszén indult meg, az általános iskola igazgatója, Pentaller István és a szülők kezdeményezésére. A gyermekek ugyanis Siófokra jártak zenét tanulni heti négy alkalommal (hangszer, szolfézs), ami nagy megterhelést jelentett, a tanulók és szülők részére egyaránt. Az iskola a siófoki zeneiskola kihelyezett tagozataként kezdte el működését, szolfézs, zongora, furulya tanszakon a Bajor Gizi Művelődési Házban. A szolfézst Zakár Antalné, a zongorát Mónos Attila, a furulyát Zempléni Zita tanárok tanították az első két évben.

  A zeneiskola tanulói már az első évtől kezdve félévi és év végi hangversenyeken adtak számot tudásukról a szülők és a meghívott vendégek előtt a művelődési ház nagytermében, majd fokozatosan bekapcsolódtak a község ünnepi rendezvényeibe is. A szülők, hozzátartozók meghatottsággal vegyes büszkeséggel hallgatták, figyelték gyermekeik első szárnypróbálgatásait, majd fejlődésüket a hangok, a zene világában. Nem kis örömet, könnyebbséget jelentett, hogy ezt már helyben Földváron tehették, megszabadulva a fáradságos utazásoktól.

  Az évek folyamán egyre nőtt a zenetanítás iránti igény, már nem csak helyből, hanem a környező községekből is mind többen jelentkeztek a zenetanulás igényével (Kőröshegy, Szántód, Balatonszemes, Balatonszárszó és Zamárdi). A létszámmal együtt fokozatosan nőtt a hangszerek választhatósága, így a zongora és a furulya mellett belépett a hegedű, a gitár, a harmonika, a trombita és az ütős hangszerek tanítása. A zenét tanító tanárok száma is ennek megfelelően bővült Gyimesi Éva, Zoltán Jenő, Magyari Éva, Tóth Tamás, Tóthné Ács Edit tanárok alkalmazásával.

  A hangszerek vásárlása komoly anyagi gondot jelentett, ennek megoldásában segített, hogy az általános iskola igazgatója, Pentaller István két alkalommal nyert pályázatot.

1990-93 között a Zeneiskola két helyszínen működött. Az általános iskola négy szakszervezeti szobájában és a Művelődési Ház öltözőhelyiségében oktatták a gyerekeket. Ebben az időszakban már nem a siófoki zeneiskola tagiskolája, hanem mint Általános és Zeneiskola működött a két intézmény.

Az akkori Képviselő-testület szívén viselte az intézmény sorsát, önállósodási törekvését támogatta. Így született meg a döntés, hogy a Gábor Á u. 2. szám alatti épület tetőtér beépítéssel alkalmassá válik a Zeneiskola befogadására.

1993. augusztus 20. A Zeneiskola épületének átadása. Önálló intézménnyé vált és felvette Ránki György zeneszerző nevét. Hét teremben zongora, rézfúvós, fafúvós, ütő, gitár, harmonika szakon folyt az oktatás.

A Ránki György Zeneiskola története (1993-2013)

Az önálló költségvetés lehetővé tette új kották, hangszerek vásárlását. Ezek a beszerzések, és a saját szaktantermek minőségileg színvonalasabb munkához segítették a tanárokat. Ezt a versenyeredmények és a Zeneművészeti Szakközépiskolákba felvételt nyert diákok száma támasztja alá.

Növendékeink minden évben részt vesznek a megyei és regionális versenyeken, ahol rendszerint az élbolyban végeznek. Többen eljutottak már országos versenyekre is, ahol helyezéseket értek el.

Az ifjúsági zenekart Kapus János és Budai Attila alapította.

Egész évben rengeteg fellépésük van, hiszen Somogy megye egyik legszínvonalasabb együttese. Nyáron heti rendszerességgel adnak térzenét Földváron a Jubileumi téren.

2005-ben került kialakításra egy próba- és kamaraterem a Zeneiskola alatti két garázsból. Széles szülői összefogással, társadalmi munkában épült fel az új, hangszigetelt helyiség.

Hagyományok évenként: Tanszaki hangversenyek ősszel és tavasszal, melyen az iskolában hangszert tanulók mindannyian fellépnek. A két kiemelkedő hangverseny a karácsonyi és az évzáró. Ezen az iskola legjobb szólistái mellett az iskola együttesei is bemutatkoznak.

Iskolánk szervezi a Somogy Megyei Rézfúvós Versenyt és minden második évben a Dél-Dunántúli Regionális Zenekari Találkozót Balatonföldváron.

2006-tól 2013-ig minden évben megrendezésre került az országos jelentőségű Térzene Fesztivál is.

A rendezvények többsége a város közönségének szól, a versenyek és a fesztiválok pedig már túlmutatnak a város határain.

A zenekar nemzetközi és nyári itthoni fellépései európai ismertséget hoztak az iskolának, a városnak.

2013-ban a zeneiskola állami fenntartásba került és ismét összevonták az általános iskolával, amelynek tagintézménye lett.

Az intézmény hivatalos neve 2013-tól:

Széchényi Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Ránki György Alapfokú Művészeti Tagiskolája.